14.12 Kl. 20.00
Sons Of Cain + Special Guest: Sebastian Wolff (Kellermensch)
Musikcaféen

Det aalborgensiske rockorkester SONS OF CAIN havde en kort levetid midt i 90’erne, hvor de kun nåede at udgive en enkelt EP som en del af soundtracket til Niels Arden Oplevs film ‘Portland’. Musikken blev dog ved med rumstere, både i undergrunden, hos andre musikere og hos bandmedlemmerne selv. Nu genudgiver Indisciplinarian EP’en under titlen ‘Re:Sons Of Cain samtidig med, at orkesteret samles til tre danske og måske endelige koncerter.

 

Det er ikke fordi, at Aalborg-rockbandet SONS OF CAIN nåede at udgive store mængder af materiale i sin korte levetid. Men med soundtracket til Niels Arden Oplevs film ‘Portland’ fra 1996 skabte de noget af det mest dystopiske rockmusik, der på det tidspunkt kunne støves op i Danmark. Bandets musik er siden blevet beskrevet som en togrejse gennem et mørkt og dystert univers, som stadig føles lige så intenst og relevant nu som dengang. SONS OF CAIN gik i opløsning kort efter ‘Portland’s premiere i foråret 1996, og opmærksomheden omkring filmen og bandets musik svandt hurtigt ind. Over årene har interessen for bandets musik dog levet videre, og numrene fra filmen har betydet meget for enkeltpersoner, ikke mindst for musikere fra forskellige bands. SONS OF CAINs leder, trommeslager og sanger Per Silkjær fortsatte sin musikalske karriere i bands som Double Space og Fossils, men heller ikke han kunne slippe, det de havde skabt – han udtaler:

 

“Da vi indspillede de her sange, var vi i vores midt-tyvere og blev helt uventet en del af et maskineri, som vi hverken kendte eller forstod. Det blev et trip i sig selv og en udfordring på godt og ondt. Processen var dog så opslidende, at vi kort efter filmens premiere valgte at trække stikket. Der var simpelthen ikke mere kreativitet tilbage. Over årene har jeg altid lyttet til de sange, og har egentlig aldrig sluppet dem. Der var en kode i dem, jeg aldrig helt fik knækket, en slags dybere og mørkere forklarende logik. Efter bruddet i 96 fortsatte jeg med at spille koncerter i nye bands, og her mødte jeg ofte folk, der spurgte, om jeg ikke havde spillet trommer i Sons. Det begyndte at gå op for mig, at sangene havde betydet noget for andre end os selv. Jeg hørte fra folk, som jeg ikke kendte, at de sange havde reddet dem ud af depression og misbrug. Folk fortalte, at de sange havde reddet deres liv. Det er jo det, der er magisk ved musik. Når det flyder ind i ens liv, i folks liv, og ændrer det. Af den grund, og fordi, vi stadig alle fire er stolte af, det vi formåede at skabe for snart 23 år siden, har vi valgt at udgive disse sange som et selvstændigt værk. Jeg tror vi er mere klar over nu, hvad vi skabte dengang, og for mit vedkommende føler jeg, at koden endelig er knækket.”

 

SONS OF CAIN blev i oktober 2017 gendannet med det formål at spille én reunion-koncert som opvarmning for Kellermensch, der selv har været mangeårige fans af bandet. Flere af medlemmerne fra Kellermensch dannede i sin tid bands direkte inspireret af SONS OF CAIN, som de spillede covernumre af i deres tidlige dage som musikere. Omvendt err Silkjær stor fan af Kellermensch, hvis musik og i særdeleshed visse numre har stor betydning for ham og hans liv. De to bands havde aldrig været i kontakt før 2017, hvilket blot vidner om, hvad musik kan betyde for forskellige mennesker i forskellige byer, miljøer og situationer – den animerer, inspirerer og hjælper. Kellermenschs frontfigur Sebastian Wolff udtaler:

 

“Sons of Cain gjorde med deres musik til filmen ‘Portland’ stort indtryk på mig og min omgangskreds tilbage i slut-90´erne. Det, at deres nedtrykte, beskidte og stemningsfulde musik var i stand til at transportere lytteren til en dystopisk by i provinsen og samtidig blæse én omkuld, var inspirerende for en flok musikere fra Esbjerg. At høre så hårdtslående rockmusik være gennemsyret af det sted, det er blevet skabt, gjorde stort indtryk på mig, og blev en målsætning, som vi i Kellermensch tog til os, da vi skulle lave vores musik. Faktisk lærte halvdelen af musikerne i Kellermensch at spille og optræde på en scene ved at spille Sons of Cains numre. At høre pladen igen i dag, er både en tidsrejse, men også en fornøjelse. For ligesom i slut-90´erne, hvor Sons of Cain lå nærmest i en liga for sig, så holder deres musik, deres tunge riffs og deres maleriske stemninger sig stadig relevante i dag. Produktionen og musikken lyder lige så godt i dag, som jeg husker den, da den først kom ud.”

Indtil nu har det kun været muligt at finde sangene fra ‘Portland’ på de originale cd-formater, der udkom i et stærkt begrænset oplag eller på YouTube i varierende lydkvalitet. Indisciplinarian genudgiver nu sangene i remasteret version som et selvstændigt værk under titlen ‘Re:Sons of Cain’ på vinyl og digitale formater i håbet om, at SONS OF CAINs musik vil nå bredere ud, end den har gjort hidtil. EP’en kan allerede streames via Bandcamp HER, og vinylen kan forudbestilles HER.

 

I forbindelse med udgivelsen af ‘Re:Sons of Cain’ samles bandet til tre danske koncerter i Esbjerg, Aalborg og København, denne gang med netop Sebastian Wolff som stand-in for den oprindelige guitarist Søren Daugbjerg. Udover at optræde med SONS OF CAIN vil Wolff også starte showet i Esbjerg med et solo-sæt. Koncerterne både fejrer udgivelsen og afslutter efter al sandsynlighed også bandets rejse….du skal være velkommen til at gå ombord på en togtur ind i mørket.

14.12 Kl. 21.00 / Dør Kl. 20.00
Sons Of Cain + Special Guest: Sebastian Wolff (Kellermensch)
Musikcaféen