21.10 At 20.00
Marwan
Musikcaféen
Aflyst

Når historien om dansk hiphop skal skrives, får Marwan sit eget kapitel. Få rappere har skildret livets kontraster og skyggesider så medrivende, samtidig med at bibeholde en nerve og ægthed, hvilket netop har medført at Marwan i dag, anses for at være en af de mest respekteret rappere i Danmark.

 Hiphoppen var Marwan Mohameds første kærlighed. Han er dansk-palæstinenser og kom til Danmark fra Saudi-Arabien som 10-årig, hvor han boede på asylcenter den første tid. Han blev introduceret til rappen igennem hiphopikoner som Tupac og Geto Boys og begyndte at rappe over beats, som storebroderen Abu Malek producerede hjemme i Århus Vest. Når Marwan ikke rappede, hustlede han på gaden med vennerne.

 Det var den virkelighed, han beskrev uden filter på debutalbummet P.E.R.K.E.R. fra 2007. Albummet udkom på Tabu Records og positionerede ham som en af landets vigtigste rappere. For her var en fuldbåren gadepoet med westcoast-swingende, rå skildringer af livet langt væk fra velfærds-Danmark. Med numre som ‘Sten I Hans Hånd’, ‘Selvgjort Velgjort’ og ‘Hva Så Hvad?’ blev Marwan stemme for den generation af unge, der er opvokset i Danmark, men altid blot vil være nydanskere i medierne. 

P.E.R.K.E.R.s kompromisløse gadepoesi blev Marwans vej ud af kriminaliteten. Albummet solgte godt for et dansk hiphopalbum og blev hyldet af rapscenen og rødderne på gaden, men også af musikanmelderne på landets aviser. Politiken gav den seks stjerner og kaldte albummet ”den første troværdige gangstarapplade på dansk nogensinde.” 

 

Marwan har dog mere at byde på end gangsterattituder og tunge westcoastbeats. Det beviste han på sit andet album ‘Mennesker’ fra 2010, der viste nye sider af rapperen. Hvor debutalbummet tog udgangspunkt i hustlerlivet i Århus Vest, hævede ‘Mennesker’ perspektivet og satte tingene ind i en større sammenhæng. Mens P.E.R.K.E.R. skildrede en virkelighed med kriminalitet og ghettodrømme, henvendte opfølgeren sig til et bredere publikum og viste en mere nuanceret og samfundsrevsende side af Marwan – med sprækker i den hårde facade.

 

”Efter P.E.R.K.E.R. blev jeg set som ham der perker-rapperen. Men jeg ville jeg gerne vise, at jeg også kunne snakke om andre ting. Mit liv ændrede sig jo, efter albummet kom ud, fordi der pludselig var en masse folk, der lyttede til mine tekster,” siger Marwan.

‘Mennesker’ understregede Marwans største styrke som tekstforfatter: Evnen til at skildre

21.10 At 21.00 / Doors At 20.00
Marwan
Musikcaféen


  • Admission 160kr
  • Presale 130kr + fee - Aflyst